Waarom de huidbarrière belangrijk is en hoe je die versterkt
15-01-2023
Voelt je huid strak en gevoelig aan? Dan kan je huidbarrière beschadigd zijn. Maar geen zorgen, onze huidtherapeuten vertellen je waarom de huidbarrière belangrijk is en hoe je deze kunt verzorgen.Wat is de huidbarrière en wat is de functie ervan?

De huidbarrière is een soort onzichtbare sluier die de huid beschermt. Het bestaat onder andere uit ceramiden, vetzuren en cholesterol en houdt de buitenste huidlagen intact en gehydrateerd. Bij beschadiging gaan deze beschermende stoffen verloren, sijpelt het vocht in de huid naar buiten en dringen bacteriën en onzuiverheden gemakkelijker de huid binnen.Hoe weet ik of mijn huidbarrière beschadigd is?

Roodheid, gevoeligheid en droogheid zijn tekenen van een beschadigde huidbarrière. Het genezingsproces van de huid vertraagt, waardoor puistjes sneller littekens achterlaten. Een licht beschadigde barrière kan resulteren in een gevoeligere of drogere huid dan normaal, terwijl een ernstig beschadigde huidbarrière kan leiden tot acne, eczeem of psoriasis.

Hoe kan ik de huidbarrière versterken?

De reden dat de huidbarrière beschadigd is, is meestal overmatig gebruik van exfoliërende of te sterke producten, bijvoorbeeld zuren en retinol. Voor snelle verlichting kun je het gebruik hiervan tijdelijk stoppen en ze, wanneer de huid hersteld is, voorzichtig weer in je routine introduceren. Gebruik in plaats ervan ingrediënten die de huid nodig heeft, zoals ceramiden, glycerine, hyaluronzuur en niacinamide.De skincareroutine voor een sterkere huidbarrière

Vervang je gebruikelijke gezichtsreiniger door een olie of balsem. Wij zijn dol op de Omorovicza Thermal Cleansing Balm, die naast het verwijderen van make-up ook de huid ontgift en tegelijkertijd barrièreversterkend collageen bevat.

Door een hydraterende toner toe te voegen, zoals Klairs' Supple Preparation Unscented Toner, help je het vochttekort aan te vullen en het effect van de volgende producten te maximaliseren. Breng daarna een serum aan met versterkende ingrediënten, zoals de CLE Serumide, dat onder andere ceramiden, niacinamide en allantoïne bevat.

Een favoriet van ons als het gaat om barrièreversterkende moisturizers is Etude House Soon Jung 5 Cica Balm, met onder andere panthenol en squalane.

Tot slot moet het vocht worden ingesloten met een olie. Een fantastische olie om de huidbarrière te versterken is de nieuwe Strength HydraBarrier Nourishing Face Oil van Ole Henriksen.
Vergeet niet om aan de lange termijn te denken

Om ervoor te zorgen dat je huidbarrière ook lang sterk blijft, kun je gebruik maken van vochtinbrengende producten en af en toe stoppen met het gebruik van peelings en zuren. Een tip is om ook bij het wassen van je gezicht zachte bewegingen en lauw water te gebruiken en je hydraterende producten zachtjes in te kloppen. Denk ook aan zonnebrandcrème, want blootstelling aan de zon kan leiden tot langdurige beschadiging van de huidbarrière.
Cadeau
€ 24.90 Adviesprijs € 25
€ 70
Nieuw
€ 61
Nieuw
Etude
Tijdelijk uitverkocht
€ 24.50
Great Deal
Selling fast
€ 20.70 Adviesprijs € 26 (-20%)

Producten van artikel